Kuracie prsia so zemiakmi na šafrane
SUROVINY: 300 g hydinových (naj. Kuracích) prsíčok – 2 kúsky ; 200 ml hydinového vývaru (môže byť z kocky) ; 100 g mladej cibuľky ; 2 strúčiky cesnaku ; ½ lyžice rasce ; asi ¼ lyžice zázvoru a mletej škorice ; soľ ; šafran a cayenské korenie ; olej ; 200 g zemiakov ; 200 g mladej mrkvy ; 1 lyžica citrónovej šťavy ; 1 lyžica cukru ; 1 lyžica olivového oleja ; sladká paprika ; trochu koriandra
POSTUP: Cibuľku pokrájajte na kocky, cesnak posekajte. Pomiešajte so soľou (1/2 – 1 lyžica), 2 lyžicami oleja, rascou, zázvorom, škoricou, štipkou šafranu a cayenské korenie. Vymiešajte na okorenenú pastu, a tou potriete hydinové prsíčka zo všetkých strán. Takto pripravené mäso nechajte odležať v chladničke asi 1 hodinu. Potom rýchlo opečte na oleji, podlejte vývarom, duste 15 minút a odložte na teplé miesto. Medzitým uvarte zemiaky spolu so soľou a troškou šafranu. Očistené mrkvy prekrojte napoly a blanšírujte ich v slanej vode 2-3 minúty. Potom ich nechajte na site odkvapkať. Na panvici rozohrejte 1 lyžicu olivového oleja, 1 lyžicu citrónovej šťavy a 1 lyžicu cukru, vložte mrkvy a glazúrujte spolu s trochou cayenského korenia, papriky, soli a koriandra. Prsíčka nakrájajte na tenké plátky a polejte šťavou. Podávajte so šafranovými zemiakmi a glazovanými mrkvami.